DNWG Meetdiensten
Offerte Offerte aanvragen
Offerte Offerte aanvragen

Ervaring DNWG Meetdiensten

De eerste elektriciteitsmeters

De eerste elektriciteitsmeters werkten op elektrolyse, gevolgd door een motorische meter en daarna kwam de elektromagnetische kilowattuur meter. Deze kent een schijf of spoel die een aantal omwentelingen per kWh maakt. Het aantal omwentelingen wordt door een telwerk geregistreerd.

Slimme meter

De gasmeter registreert het gasverbruik en hangt bij huishoudens evenals de elektriciteitsmeter meestal in de meterkast. Er zijn verschillende gasmeters; het type hangt af van de zwaarte van een aansluiting.

Tegenwoordig hebben veel consumenten een slimme meter. Een slimme meter is op afstand afleesbaar. Huishoudens kunnen hun energieverbruik daardoor beter in de gaten houden en een meteropnemer is niet meer nodig. Enkele jaren geleden zijn de netbeheerders begonnen met een landelijke uitrol van de slimme meter. In 2021 moeten alle huishoudens, m.u.v. degenen die een slimme meter weigeren, over een slimme meter beschikken.

Telemetriemeter

Klanten met een gecontracteerd transportvermogen groter dan 100 kW of per jaar meer dan 170.000 m3 gas verbruiken, zijn wettelijk verplicht gebruik te maken van een telemetrie meter. Het gaat hier bijna altijd om meters bij zakelijke klanten. Bij een telemetrie meter worden het elektriciteit- en gasverbruik op afstand uitgelezen. Dat gebeurt dagelijks op diverse tijdstippen door de netbeheerder.

100 jaar ervaring

Er is de afgelopen 100 jaar veel gebeurd, zowel op technologisch als organisatorisch vlak. Wat niet is veranderd is de deskundigheid van DNWG Meetdiensten. Die is onveranderd groot gebleven.

  • 1919: Oprichting PZEM (Provinciale Zeeuwse Elektriciteits Maatschappij (start reguliere elektriciteitsvoorziening in de provincie Zeeland, met de provincie Zeeland als grootste aandeelhouder)In 1934 werd de Zeeuwse Gasmaatschappij opgericht. Beide bedrijven fuseerden in 1970 tot de Provinciale Zeeuwse Energie Maatschappij
  • 1937:  Oprichting  ZEGAM (Zeeuwse Gasmaatschappij)
  • 1970:  Fusie van PZEM en ZEGAM tot Provinciale Zeeuwse Energie Maatschappij
  • 1991:  DELTA ontstaat uit fusie van PZEM met de Watermaatschappij Zuidwest Nederland (WMZ)
  • 2004: Oprichting Evides als gevolg van de fusie van het waterbedrijf van DELTA met waterbedrijf Europoort
  • 2014: DNWB en DELTA Infra gaan samen de DELTA Netwerkgroep (DNWG) vormen. DNWB was de regionale netbeheerder binnen DELTA
  • 2017:  DELTA Netwerkgroep gaat deel uitmaken van de Stedin Groep en heet voortaan DNWG.
    DNWG Meetdiensten maakt weer deel uit van DNWG