DNWG Meetdiensten
Offerte Offerte aanvragen
Offerte Offerte aanvragen

Erkend Meetverantwoordelijke

Als grootverbruiker moet u een meetbedrijf aanwijzen die voor u de meetdiensten gaat doen.

Grootverbruik

Voor grootverbruikers van energie bestaat er een vrije metermarkt. Dat houdt in dat elke grootverbruiker op zoek moet naar een Erkend Meetverantwoordelijke die voor hem de meetdiensten gaat verrichten. U bent grootverbruiker als u een elektriciteitsaansluiting hebt die groter is dan 3×80 Ampère. En voor gas als u meer gas gebruikt dan 40m3(n)/uur.

Waaruit bestaan de meetdiensten van een Erkend Meetverantwoordelijke:

  • leveren en plaatsen van de energiemeter(s);
  • lezen en verzamelen van de benodigde meetdata;
  • valideren en verzenden van de meetdata naar de desbetreffende netbeheerder;
  • onderhouden van de meter(s) en uitvoeren van  periodiek controles.

Niet iedereen kan zich zomaar een meetbedrijf noemen. Een meetbedrijf moet hiervoor gecertificeerd zijn door TenneT. Alle Erkende Meetverantwoordelijken in Nederland staan vermeld in het MV-register.

Een Erkend  Meetverantwoordelijke moet zich houden aan de regels die vermeld staan in de Codes Energie. Dat zijn wetten en regels die zijn opgesteld door de Autoriteit van Consument en Markt (ACM), de toezichthouder voor de energiemarkt. Dat geldt overigens ook voor een netbeheerder, energieleverancier en klant.

Meetprotocol

Als Erkend Meetverantwoordelijke kunnen wij u ook helpen bij het opstellen van een meetprotocol. Gaat u duurzame energie produceren uit biomassa, zonthermie of geothermie en gebruikmaken van de SDE++ subsidieregeling dan heeft u een meetprotocol nodig. Het meetprotocol beschrijft de wijze waarop de installatie wordt bemeterd.  Een Erkend Meetverantwoordelijke moet het meetprotocol ondertekenen. De goedkeuring van het meetprotocol gebeurt door CertiQ of Vertogas.  Zij certificeren de energie die is opgewekt.

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact met ons op via 0113 74 11 00 (bereikbaar van 08:30 – 17:00 uur), of stuur een mail naar emt@dnwg.nl.

Video over de Erkend Meetverantwoordelijke